Despre proiect

Ce este

Centrul pentru Incluziune Digitală reprezintă un demers social cu ajutorul căruia creăm competențele digitale minime pentru a ne integra cu ecosistemele smart ale comunităților noastre, pentru a ne adapta la piața muncii și meseriile viitorului. Oferim gratuit un program de dezvoltare a acestor competențe în sistem all-inclusive cu posibilitate de certificare.

Care este realitatea în România?

Accesați Indicele Economiei Și Societății Digitale (DESI) 2021: Raportul Pentru România

De ce este nevoie de CID

În România sunt peste 860 de proiecte și inițiative Smart City și Smart Village. Asta înseamnă că din ce în ce mai multe comunități încep să folosească diverse tehnologii în diferite domenii – digitalizare, siguranță, educație, sănătate, transport, energie, etc.
Unul dintre cele mai importante subiecte al ultimilor 2 ani îl reprezintă digitalizarea autorităților publice locale, proces accelerat de la declanșarea pandemiei covid-19.

Aplicațiile și sistemele smart digitale folosite la nivelul multor autorități publice locale aduc nenumărate beneficii – optimizarea costurilor și a timpului necesar pentru realizarea anumitor procese, transparență, eficiență, implicare civică, etc. Dar, succesul acestor sisteme și investiții este dat de capacitatea și abilitatea cetățenilor de a folosi ecosistemul digital pus la dispoziție de instituțiile publice sau chiar de mediul privat care deasemenea se află în plin proces de transformare digitală.

Prin urmare, Centrul pentru Incluziune Digitală (CID) își propune să rezolve cea mai mare problemă a etapei de transformare digitală – adopția soluțiilor digitale de către comunitate!

Centrul pentru Incluziune Digitală (CID) vine în ajutorul comunităților asigurând acces la educație și la dezvoltarea competențelor minime necesare în actuala etapă de digitalizare a instituțiilor publice.

CID se dorește a fi un spațiu de colaborare privind furnizarea de instrumente digitale care să accelereze transparența, implicarea civică și chiar democrația participativă.

CID este un spațiu colaborativ care încearcă să dezvolte o relație între instituțiile publice și cetățeni, ascultându-i și înțelegându-le prioritățile.

Programe de pregătire

Pentru toate categoriile
Program de dezvoltare a competențelor digitale de bază
Program de pregătire cu privire la serviciile publice digitale oferite de municipalitate 
Resursele centrului vor putea fi puse gratuit la dispoziția tinerilor antreprenori sub forma unui HUB co-working. Aceștia vor putea veni și vor putea folosi toate resursele centrului ca și cum ar avea propriul birou.

Pentru tineri
Programul este axat pe pregătirea tehnică a abilităților pentru angajarea tinerilor cu venituri mici sau șomeri în locuri de muncă bazate pe tehnologii dintre cele mai noi folosind mediul online și telemunca. 
Ateliere pentru tineret tip after school și programe pentru perioada verii sau a vacanțelor. Tinerii lucrează cu instrumente creative online inclusiv ilustrație digitală, muzică, animație, video și multe altele.

Pentru adulți
ABC-ul competențelor digitale – inclusiv MS Office, elemente de bază pentru tehnoredactare (inclusiv crearea cv-ului), siguranță în mediul online, efectuarea unor plăți online, depunerea și solicitarea unor documente, social media, etc.

Pentru mediul de afaceri

Ajutăm antreprenorii locali să își digitalizeze afacerile prin cursuri și programe – incluziune digitală economică. În centrul acestei inițiative se află crearea unei noi comunități de afaceri locale, care să cuprindă dezvoltarea oportunităților, schimbul de experiență i bune practici, networkingul local și regional dar și accesul la cursuri gratuite.